Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening wordt het geleende bedrag in één keer aan u uitbetaald. De lening betaald u vervolgens in een vooraf vastgesteld aantal termijnen terug aan de kredietverstrekker. De rente van een persoonlijke lening is hoger dan de rente die bij het doorlopend krediet in rekening wordt gebracht.

Voordelen van de persoonlijke lening

De voordelen van de persoonlijke lening zijn legio. In het kort bespreken we de grootste voordelen van de persoonlijke lening.

  • De persoonlijke lening bied zekerheid. Met een rentepercentage en looptijd die van te voren vast staan, is de persoonlijke lening een zeer zekere lening. Dit betekent dat u van te voren weet wat de maandelijkse lasten gaan worden en voor hoeveel maanden/jaren u deze lasten moet kunnen dragen.
  • Handige leenvorm voor eenmalige uitgave. Daarnaast is de persoonlijke lening een handige vorm van lenen voor een eenmalige uitgave, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een auto. U kunt eenmalig een bedrag lenen, die u vervolgens over een bepaalde termijn terug betaalt.

De persoonlijke lening biedt dus zekerheid en is ideaal te gebruiken bij een eenmalige kredietbehoefte. De looptijd en de rente kunnen gedurende de looptijd ook niet bijgesteld worden. De lening staat geheel vast.

Nadelen van de persoonlijke lening

De nadelen van de persoonlijke lening bespreken we hieronder.

  • Hoge rente van de persoonlijke lening. De rente van de persoonlijke lening ligt op dit moment hoger dan de rente op het doorlopend krediet. Dit maakt een persoonlijke lening dus een dure lening ten opzichte van andere leningen.
  • Boeterente bij voortijdige aflossing. Voortijdig aflossen is bij een persoonlijke lening niet aantrekkelijk, omdat er een boeterente in rekening wordt gebracht. Deze boeterente moet het gemis in rente-inkomsten dekken voor de kredietverstrekker.
  • Niet-flexibele lening. De persoonlijke lening is een niet-flexibele lening en zorgt voor weinig vrijheid. Mocht u namelijk nog een klein bedrag nodig hebben voor de aanschaf of reparatie van een product, dan dient u wederom een lening af te sluiten. U kunt geen extra geld lenen op dezelfde persoonlijke lening. Dit kan bij het doorlopend krediet wel.

Met een persoonlijke lening sluit u ook een niet-flexibele lening af, die bij voortijdige aflossing een boeterente oplevert. Daarbij is de rente op de persoonlijke lening op dit moment hoger dan de rente op het doorlopend krediet en de hypotheek.

Persoonlijke lening afsluiten

Bent u van plan om een persoonlijke lening af te sluiten? Vraag dan vrijblijvende offertes aan bij verschillende kredietverstrekkers, zodat u de beste persoonlijke lening kunt afsluiten. Op deze manier kunt u een verantwoorde lening afsluiten tegen een scherp rentepercentage en weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor uw lening.